Из Дакки в Дельфы
the budget hotel in athens
Καλλίτερη περιγραφή, από αυτή ενός "παλιού" μπλε οδηγού, δεν θα βρίσκαμε προκειμένου να μιλήσουμε για τους Δελφούς. Ευκαιρία μας έδωσαν 4 επισκέπτες από το Bangladesh. Γρήγορα καλύψαμε την επικοινωνιακή απόσταση Αθήνα - Ντάκα (είναι η πρωτεύουσα), γινήκαμε ένα σώμα - ανάθημα - πνεύμα - και βρεθήκαμε μέσα σε λίγες ώρες κοντά στο ναό του Πυθίου Απόλλωνα!
"Το κέντρο αυτό του αρχαίου ελληνικού πνεύματος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που θα συναντήσετε ποτέ, όπου κι αν ταξιδέψτε. Η θρησκευτική και πνευματική ακτινοβολία του υπήρξε τεράστια σ' ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο: είχε φθάσει ακόμα και στην κεντρική Ασία, πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο ελληνοβακτριανό βασίλειο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είναι λοιπόν παράξενο, ότι, τουλάχιστον από την εποχή του Ομήρου, οι 'Έλληνες θεωρούσαν το δελφικό ιερό, όπου ο Δίας μιλούσε με τη φωνή του Απόλλωνα, ως τον ομφαλό της γής, Οι σκέψεις σας πάνω στο μυθικό πεπρωμένο του δελφικού μαντείου θα γίνουν ακόμα πιο βαθιές, όταν θα ατενίσετε το θαυμαστό φόντο που διάλεξαν οι αρχαίοι 'Έλληνες για να χτίσουν το ιερό. Καθώς τον πρωτοβλέπετε από το δρόμο της Αράχοβας, γαντζωμένο στην πλαγιά του Παρνασσού, από τα πιο επιβλητικά βουνά της Ελλάδας, ο ναός του Απόλλωνα δίνει ταυτόχρονα το μέτρο της αδυναμίας του Ανθρώπου αλλά και το μεγαλείο του. Χώρος εκλεκτός, οι Δελφοί είχαν επιλεγεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να εγκατασταθεί εκεί το Ευρωπαϊκό Πνευματικό Κέντρο, έδρα συμβουλίων και συγκεντρώσεων φιλοσοφικών ή πολιτικών".
Ιστορίες για το "Φόνο που διέπραξε ο Απόλλων" ή για το "έγκλημα του νεαρού θεού" για την "απελευθέρωση του μαντείου" για την "οργάνωση της δελφικής δύναμης" για το "Αμφικτιονικό συνέδριο" για τα "παράσιτα του Απόλλωνα" για τον "πρώτο διεθνή έρανο" για τον "Απόλλωνα που μηδίζει" για τον ιερό πόλεμο" για την "εποχή των εισβολών στο Μαντείο" για την "παρακμή του μαντείου" και τις "ανασκαφές" πρέπει να ανατρέξετε σε μια σοβαρή βιβλιοθήκη ή να τα χτυπήσετε στο διαδίκτυο προκειμένου να μάθετε περισσότερα. Μην παραλείψετε δε να ανατρέξετε και στα δελφικά του μεγάλου ποιητή Σικελιανού και της συζύγου του Εύας για να δείτε την αποθέωση της επιρροής των... γιατί τα δελφικά θα ήθελαν το χρόνο ενός πανεπιστημίου για να κατανοηθούν!..
Αλλά αν "ζούσε" σήμερα ο Απόλλωνας τι θα μπορούσαμε να του πούμε;
Ιδού ένα μικρός ύμνος προς τιμήν του!
Απόλλωνα, άρχοντα του επιβλητικού τοπίου..
Μια μέρα δάμασες το χώρο σκοτώνοντας τον Πύθωνα..
Με αναμμένο δαυλό και καλοδουλεμένο τόξο..
Από υπέρ -νότιο πόντο έφτασες στη Κρίσα.. (*)
Μαζί με φιλόπονους ναύτες μετέπειτα ιερείς..
Δελφίνιε Απόλλωνα, κρητικέ, εξαγνισμένε, λαμπερέ θεέ ..
Καινούργιε αφέντη του Μαντείου, Πύθιε Απόλλωνα..
Ω ! Απόλλωνα Απελευθερωτή και τιμωρό της Κρίσας..
Τιμή σου τα Πύθια με τις πολύβοες αρματοδρομίες..
Τιμή σου οι πολύχρυσες δωρεές αρχόντων Γύγης και Λυδίας!
Χάρη σου μεγάλη η μαρμαριά ανάθημα των Αθηναίων..
Ισόβιοι πιστοί και υπηρέτες σου όσιοι, ιερείς και νεωκόροι..
Ελεύθεροι εξηγητές, παρθένες και ιεροί δούλοι..
Πρυτάνεις, αμφικτίονες και ιερομνήμονες διαχειριστές..
Την προσοχή σου δυνατά προκαλούμε, περιφρούρησε τους θησαυρούς..
Στέρημα πόλεων-κρατών, αρχόντων, εμπόρων και προσκυνητών..
Παράσιτα καιροφυλακτούν με αρπακτικότητα, τεμπελιά και ..
ματαιοδοξία ζωσμένα - που και τον Αίσωπο ρίψανε στο σκότος -
Εσένα μεγάλε Θεέ Απόλλωνα εσένα πιστεύουμε και προσκυνούμε..
ΡΧΡ
(Συνεχίζεται)